Yoga

Yoga är en holistisk livsfilosofi, en vetenskap om livet som brukar beskrivas som världens äldsta system för personlig utveckling med lika stor vikt på kropp, sinne och själ. Yogan ger oss redskap att leva ett liv i harmoni, balans och god hälsa. Den är uppdelad i åtta delar, systematiserade av Patanjali 200 år e. Kr. Delarna innefattar förhållningssätt, etiska regler för den enskilde och dennes omgivning, praktiska råd, metoder och tekniker.

Yoga som terapi

Intresset för och forskning på yoga fortsätter växa världen över och kraftigast i Sverige. Forskningen i Sverige, vilken bedrivs på bland annat Karolinska Institutet och Danderyds sjukhus, är i huvudsak utförd på MediYoga. Detta är en terapeutisk yogaform vilken visar på mätbart goda effekter på bland annat sömn, smärta, hjärtproblem, ryggproblem, oro och ångest.

I Terapeutisk Yoga väljer vi ut övningar anpassade efter våra behov och förmågor som ryggproblem, smärtor i kroppen, sömnsvårigheter, stress och oro eller svårigheter att fokusera och vara närvarande. Den Terapeutiska Yogan består av mjuka rörelser, andningsövningar, fokus- och koncentrationstekniker, reningstekniker, mantran, avslappning och meditation.

Den Terapeutiska Yogan gör oss också mjukare, rörligare i kroppen och lugnare i sinnet. Oavsett om du är frisk eller sjuk kan du ha stor nytta och glädje av yogiska övningar, vilka hjälper dig att skapa ökad hälsa, harmoni och balans i din vardag. Övningarna kan utföras på stol eller yogamatta av såväl nybörjare som vana yogisar.

Jag är utbildad yogaterapeut och arbetar med både Traditionell Terapeutisk Yoga med grund i Hatha Yogan och MediYoga som har sin grund i Kundalininyoga. Hitta aktuella kurser och se alla olika tjänster som Thimour Yoga erbjuder.

Bra att veta inför yoga

Det finns gröna yogamattor och mjuka ullmattor att låna. Det finns även filtar, sittkuddar, bolster och ögonkuddar att använda. All utrustning rengörs regelbundet men inte mellan varje yogapass.
Du väljer själv om du vill ta med egen yogamatta och/eller handduk/filt att lägga på mattan, sittkudde, bolster, ögonkudde/liten handduk och en filt att ha när vi vilar.
Vi utför yoga i mjuka kläder som inte begränsar rörelse eller andning. Ta gärna med en extra tröja och sockar eftersom du lätt kan känna dig lite frusen efter övningarna.

Min yogasal är öppen 20 min. innan vi börjar och vi landar där i tystnad. Ge dig själv utrymme att landa i dig själv inför yogan.

Tänk på att alltid meddela mig om du har några allvarligare skador, hälsoproblem, är eller nyligen varit gravid. Om du menstruerar dagen du kommer på yoga vill jag gärna veta detta, allt för att bäst kunna anpassa yogan för dig och din hälsa.

Yoga bör göras på tom mage, ät helst inte en större måltid 3-4 timmar före eller en lättare måltid 1-2 timmar före. Att dricka vatten under dagen och efteråt är viktigt, ta med vattenflaska.

Väljer du att gå en kurs kommer du att få instruktioner för grunderna att göra yoga tillsammans eller på egen hand och flera olika guidningar att lyssna till vilket ger dig möjligheter att även fortsätta med yogan på egen hand mellan tillfällena.

Om du undrar över någonting innan vi ses hör gärna av dig!

Varmt välkommen att yoga tillsammans med mig!